Koho máme počúvať, ak chceme poznať svet, v ktorom žijeme?

31. 01. 2023
JANA SHINA LOKŠENINCOVÁ, RADOMÍR MASARYK, PAVOL ŠAJGALÍK

Veda odpovedá nájdete aj ako podcast na platformách:

Hosťami podcastu sú zakladateľka a hlavná kreatívna sila vydavateľstva Slnko Records Jana Shina Lokšenincová, prorektor UK pre vonkajšie vzťahy Radomír Masaryk a predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík.

Neboli sme pripravení na to, čo máme: pandémia, klimatická zmena, energetická kríza, nehovoriac o vojne, priemysle 4.0, umelej inteligencii.

Ľudia uvideli ako sa veda hýbe často chaoticky. Prichádzali rôzne hypotézy o tom, čo napríklad pomáha na koronavírus. Potom sa zistilo, že je to slepá ulička, že to bola hlúposť a vrátili sa na začiatok. Ľudia naživo videli ako sa robí veda. Nie je to zažiť heuréka moment, je tam strašne veľa vracania sa z polcesty, frustrácie, slepých uličiek.

Ľudia majú množstvo otázok, na ktoré si nevedia odpovedať. Všetky tieto otázky dokáže zodpovedať dobrá, kvalifikovaná veda. Politika nám pomôže až v druhom kroku. Dobrá veda navrhne riešenia, dobrá politika ich podporí.

Pred pár rokmi sme si mysleli, že digitálne technológie sú koniec živého hrania. Dnes človek vidí, ako ľudia chodia na koncerty za autenticitou zážitku. Podobné to môže byť na univerzitách. Aj keď si môžeme prednášku vypočuť online, to že profesor niečo naživo predvedie, niečo mu napadne, niekto sa opýta a on zareaguje, je tak silné, že sa to nahradiť nedá.

Keď sem vtrhla pandémia, objavili sa ľudia, virológovia, imunológovia, ktorí do spoločnosti vnášali kľudný hlas. Som presvedčený, že to výrazne pomohlo. Kvalifikovaná veda s umením - umenie zušľachťuje, veda dáva odpovede. Aby sme mali psychickú pohodu, potrebujeme mať zdravý názor aj kus radosti z umenia.

Podcast moderuje Slavomír Ondoš.