Ľudstvo nie je tak vyspelé, aby nenarobilo škody, ktoré sa už nebudú dať napraviť

20. 12. 2022
SOŇA FTÁČNIKOVÁ, NORBERT ŽILKA
Lekárske vedy Humanitné vedy Prírodné vedy Technické vedy Spoločenské vedy

Veda odpovedá nájdete aj ako podcast na platformách:

Hosťami podcastu sú Soňa FtáčnikováNorbert Žilka. Soňa pôsobí ako národný kontaktný bod v programe Horizont Európa pre etiku a integritu vo výskume a Norbert sa ako neuroimunológ venuje výskumu Alzheimerovej choroby vyše 20 rokov.

Najviac čelíme strate hodnôt, hodnoty sú zle nastavené. Človek by si mal byť vedomý, že to čo koná, za to je zodpovedný, za následky aj dôsledky. V pocite slobody v duchu – ja môžem všetko, zabúdame, že sloboda je spojená so zodpovednosťou. Len zodpovedný človek si môže užívať slobodu tak, aby neubližoval druhým.

Mali by sme zmeniť prístup k vzdelávaniu, pracovať s mladými ľuďmi, ukázať čo je dôležité, prestavať rebríček hodnôt. Čo môžeme robiť je byť zodpovedný každý sám. Spoločnosť sa skladá z miliárd jedincov. Ak je každý zodpovedný, potom je všetko v poriadku. Problematiku je ale potrebné systematicky uchopiť, aby boli infraštruktúra a prostredie nastavené tak, že nedovolia robiť všetko. Dôležité je tiež vzdelávať ľudí, aby sa nesprávali zodpovedne a čestne len kvôli kontrole, ale aby to tak cítili: toto je správne, to nás povedie, zachráni, tak to má byť. 

Všetko na svete má pozitívnu stránku. Niekedy ju treba komplikovane hľadať, je hlboko, ale všetko ju má. Pandémia nám dala šancu sa zastaviť, dala nám šancu na sebareflexiu. Žili sme tak, že veci fungujú, v podstate automaticky, samozrejme. A zrazu sme zistili, že nič nie je isté. Jediná istota je, že sa všetko mení. 

Podcast moderuje Dominika Fričová.