Veda sa od počiatku točí okolo 3 základných vecí: ľudia chcú žiť dobre, pohodlne a dlho

22. 11. 2022
PAVOL ČEKAN, BORIS KLEMPA
Lekárske vedy Prírodné vedy

Veda odpovedá nájdete aj ako podcast na platformách:

Hosťami podcastu sú Pavol Čekan a Boris Klempa. Pavol ako biochemik vyvíja revolučné technológie molekulárnej diagnostiky rakoviny.  Boris je medzinárodne rešpektovaným odborníkom v oblasti ekológie a molekulárnej epidemiológie zoonotických vírusov, prenosných na človeka najmä z hlodavcov, iných drobných cicavcov a z kliešťov. Za významný príspevok v boji proti pandémii COVID-19 na Slovensku boli v roku 2020 ocenení Krištáľovým krídlom za medicínu a vedu. 

Zažívame čoraz väčšie rozdiely nielen medzi bohatými a chudobnými, ale tiež medzi vzdelanými a menej vzdelanými ľuďmi. Na jednej strane sa neuveriteľný vedecký pokrok a rozmach technológií stretáva s ľuďmi bez vzdelania, ktorí nie sú schopní pochopiť tieto veci a veria radšej dezinformáciám. Z toho pramenia problémy tejto doby, ako je napríklad popieranie vedy a klimatickej krízy.

Veda sa pritom od počiatku točí okolo 3 základných vecí, ľudia chcú žiť dobre, pohodlne a dlho. Veda je súčasťou nášho každodenného života, silným a pevným pilierom modernej spoločnosti, veda je všade okolo nás. 

Podcast moderuje Dominika Fričová.