Alchýmiou je naučiť sa zachytávať relevantné signály budúcnosti

03. 01. 2023
LUCIA ŠICKOVÁ, PAVOL MALINIAK
Humanitné vedy Spoločenské vedy Technické vedy

Veda odpovedá nájdete aj ako podcast na platformách:

Hosťami podcastu sú Lucia Šicková, spoluzakladateľka Pixel Federation a historik Pavol Maliniak.

Dlhé stáročia sa s nami vlečie náchylnosť vysvetľovať si náhle zmeny, vysokú úmrtnosť či chorobnosť inými ako racionálnymi spôsobmi. Pomôže iba osveta a kvalita diskusie. 

Rozhodnutia do budúcnosti nevieme urobiť bez citlivého barometra – čo sú signály, ktoré vidím? Rozumieť tomu, že budúcnosť tu už je, dostávame o nej signály, ale ktoré z nich sú šum, a ktoré asi trend? Vnímať, že niečo dáva zmysel veľkému počtu ľudí, tým pádom sa to stane normou. Alchýmiou je naučiť sa zachytávať relevantné signály budúcnosti.  

Ak si pozrieme svoj dopad na svet, komunitu, rodinu, všetko začína tým kto som a ako fungujem. Aký dopad má čokoľvek, čo robím. Kým nezačnem od seba, meniť svoj mentálny model, čokoľvek urobím, bude len prenášaním frustrácie, prenosom nezdravého modelu na moje aktivity. Najdôležitejší krok je, aby sme si začali uvedomovať, aké mentálne modely používame.  

Kým nezmeníme nastavenie mentálnych modelov ľudí o tom, ako fungujeme v tomto svete, tak je jedno, aký proces a politiku zavedieme. Stroskotajú na našom mentálnom modeli. Pyramída o tom ako robiť zmenu, je založená na mentálnom modeli nášho pohľadu na svet.  

Podcast moderuje Slavomír Ondoš.