Z histórie vidíme, čo populáciu poháňalo vpred

29. 11. 2022
Ján Magyar, Jiří Šilha
Technické vedy

Veda odpovedá nájdete aj ako podcast na platformách:

Hosťami podcastu sú Ján Magyar a Jiří Šilha. Ján je informatik, vo výskume sa venuje problematike adaptívnych inteligentných riešení pre personalizáciu správania, používaniu umelej inteligencii vo vzdelávaní, a sociálnej robotike. Jiří sa ako astronóm venuje problematike kozmického odpadu a je tiež riešiteľom projektov Európskej vesmírnej agentúry ESA v oblasti vesmírnej bezpečnosti.

Informačné technológie ovplyvňujú spoločnosť v nepredvídaných smeroch. Jednoduchou myšlienkou bolo používateľom služieb ponúkať obsahy, ktoré sú pre nich zaujímavé. Teraz vidíme, že to môže viesť k dramatickým rozdielom medzi tým, ako udalosť vníma jeden a druhý človek.  Momentálne je umelá inteligencia úspešná vďaka obrovskému množstvu dát. Je veľmi dobrá v tom, že rozpozná vzory alebo pravidlá, ktoré sú skryté v dátach.

Vidíme z histórie, že časť populácie tlačilo niečo vpred, ísť trochu ďalej, posúvať hranice. To bude človek vždy robiť a to spôsobí, že vo vzdialenejšej dobe budeme dlhodobo na Mesiaci a potom možno aj na Marse. Je dobré mať záložný plán, naučiť sa fungovať aj mimo Zeme. V minulosti bolo veľa ľudí skeptických k výskumu vesmíru na Slovensku. Ale doba sa mení tým, že sa staneme členmi Európskej vesmírnej agentúry. Astronómovia, inžinieri, programátori, fyzici už môžu svojim výskumom extenzívnejšie a priamo participovať vo vesmírnej oblasti. 

Podcast moderuje Slavomír Ondoš.